W Johnatan Opoku  0  0  0 I79
31-10-2018

AZ

AZ GOOIT VVV UIT BEKERSTRIJD

Een op veel plaatsen gewijzigde opstelling van VVV-Venlo in het verre Alkmaar, waar AZ de tegenstander was in de tweede ronde van de TOTO KNVB-Beker. In het doel stond Unnerstall, maar zowel in de verdediging als op het middenveld en in de aanval was het team op tal van plaatsen gewijzigd. De meest fitte spelers werden opgesteld. "Diverse spelers hebben de afgelopen keren moeite gehad met het herstel na midweekse wedstrijden. Met de elf die nu spelen, hebben we de mannen in de ploeg die het aan kunnen en die er ook zaterdag weer kunnen staan.” Dat was voor de buitenwacht verrassend. "Voor mij niet”, aldus de lachende Steijn een uurtje voor de aftrap.

AZ speelde met de sterkste elf en had van meet af aan het meeste balbezit. Maar VVV stond zoals gebruikelijk prima te verdedigen en gaf, zeker in de openingsfase, niks weg. Voorin speelde Jay-Roy Grot vanaf links, terwijl Patrick Joosten en Martin Samuelsen beurtelings aan de rechterkant en in de spits opdoken. In de defensie speelde Christian Kum centraal op de plek van Jerold Promes, terwijl Axel Borgmann linksachter speelde in plaats van de geschorste Roel Janssen. Damian van Bruggen was op het middenveld een extra slot op de deur.

De geelzwarten stonden prima en gaven niks weg. Na een klein kwartier moest Unnerstall voor het eerst ingrijpen na een schot van Idrissi. De Duitser had geen moeite met de doelpoging van de AZ-speler. Serieuze doelkansen bleven aan beide kanten aanvankelijk uit.

Eén keer kwam VVV er gevaarlijk uit toen Van Bruggen de diep lopende Joosten wegstuurde. De voorzet van de aanvaller was echter niet op maat. Aan de andere kant was Idrissi weer gevaarlijk, maar voor hij kon schieten werd de bal goed weggewerkt. Even was er weer wat Venlose dreiging toen Peter van Ooijen een vrije schop voor de goal gooide. Doelman Bizot kon de bal wegstompen voor Grot gevaarlijk werd. Halverwege de eerste helft zakte het tempo. AZ leek VVV meer balbezit te gunnen in de hoop om in de omschakeling gevaarlijk te kunnen worden. Maar die vlieger ging niet op. Omdat ook VVV niet echt gevaarlijk wist te worden, werd de wedstrijd er niet aantrekkelijker op voor het publiek.

Na 35 minuten kreeg VVV een corner cadeau van de Alkmaarders. Die hoekschop leverde een tweede op waarbij de bal werd ingekopt door de mee opgekomen Kum. De bal ging rakelings over het doel van Bizot. Het was een serieuze mogelijkheid voor VVV. Eigenlijk de eerste. Voor AZ was die kans het teken om het tempo weer omhoog te gooien. Toen een bal gevaarlijk voor kwam, ontstond er een botsing tussen Unnerstall en Kum. Beiden werden opgelapt door verzorger Falk Louwers en konden de strijd hervatten. En zo werd de rust bereikt met 0-0 en dat was helemaal niet verkeerd tegen het sterke AZ.

De tweede helft was amper 27 seconden bezig toen AZ op voorsprong kwam. Mats Seuntjens werd vrijgespeeld en liet Unnerstall kansloos: 1-0. De Alkmaarders bleven daarna druk zetten in een poging het duel snel definitief te beslissen. Het spel van de thuisclub werd daardoor te gehaast en te onzuiver. Maar VVV kon op dat moment nog niet voor dreiging zorgen. De ploeg leek te proberen om de 1-0 vast te houden om met een aanvallende wissel in de slotfase alsnog een resultaat te forceren.  Toch viel de 2-0 bijna. Fredrik Midtsjø mocht doorlopen na een slim overstapje, maar strandde op de sterke Unnerstall. Die een minuutje later opnieuw goed ingreep na een schot van Idrissi, die een sterke wedstrijd speelde en meermaals gevaarlijk doorkwam. Ook een indraaiende de vrije schop van Koopmeiners werd door Unnerstall met een fraaie reflex uit het doel geranseld. En een minuut later toonde de Duitse doelman opnieuw zijn klasse toen Idrissi vrij mocht uithalen. De lichaamstaal van de AZ-speler sprak boekdelen: hij werd er wanhopig van.

De verwachte wissels kwamen in de 66e minuut. Seuntjens kwam voor Joosten, Mlapa voor Kum. Van Bruggen schoof een linie naar achteren en de bedoeling was om nu serieus de aanval te kiezen. Dat resulteerde al snel in een schotkans voor Grot, maar de bal werd gekraakt in de AZ-defensie. Opeens werd de thuisclub achteruit gedwongen en slopen er slordigheden in het spel. Toch kreeg Idrissi opnieuw vrije doortocht. Dit keer hoefde Unnerstall niet eens op te treden: het schot ging ver naast. Even later was er een eerste mogelijkheid voor VVV. Na goed druk zetten door Seuntjens en Mlapa mocht Van Ooijen uithalen, maar zijn volley ging vrij ruim naast. Even later was er een scherpe counter. Maar Mlapa kreeg de bal niet lekker mee en het bleef bij een hoekschop. Die leverde niks op. Meteen daarna kwam Opoku in de ploeg voor Van Ooijen om zodoende nog meer aanvallende impulsen in het Venlose spel te brengen. Dreiging was er meteen, maar serieuze kansen bleven nog even uit.

AZ-trainer Van den Brom greep in en bracht met Ricardo van Rhijn een extra verdediger, die nota bene door zijn eigen publiek massaal werd uitgefloten. Geen fraaie reactie van het Alkmaarse publiek. De tijd was de grootste tegenstander van VVV. Maar alle bespiegelingen konden de prullenbak in toen AZ in de 87e minuut voor de tweede keer achter Unnerstall wist te werken. Venloos balverlies werd vakkundig afgestraft door de vrijgespeelde Idrissi, die de bal dit keer wel in het lege doel wist te krijgen. Daarmee was de wedstrijd beslist en lag VVV uit het bekertoernooi.  In blessuretijd volgde nog een strafschop die door Unnerstall vakkundig werd gepareerd. Daardoor bleef het bij 2-0.

Tegen AZ

In de onderstaande statistieken zijn alleen competitiewedstrijden meegenomen.