door de jaren heen
VVV-Venlo door de jaren heen
Zonder verleden geen heden. Het verleden van VVV-Venlo begon op 7 februari 1903 toen een groepje wijze mannen een voetbalclub oprichtten in Venlo: de Venlose Voetbal Vereniging. In 1966 werd de club opgesplitst in een amateur- en een profafdeling: VVV’03 en FC VVV. In 2003 werd de officiële naam VVV-Venlo. Inmiddels zijn we meer dan een eeuw na de oprichting en zien we nog steeds hoeveel impact de beslissing van die wijze mannen van toen had en nog steeds heeft.
Op initiatief van voorzitter Hai Berden werd de commissie Historisch Besef opgericht die zichzelf een duidelijke doelstelling formuleerde: het verleden van VVV-Venlo een plek geven. Nu en later.
Dat heeft ertoe geleid dat er onder meer intensieve contacten worden onderhouden met oud-contractspelers, oud-bestuursleden en oud-trainers. Inmiddels worden zij ieder seizoen uitgenodigd voor een thuiswedstrijd van onze club en zijn er vele reünies.
Erelijst
Natuurlijk heeft VVV-Venlo in de loop der jaren een aantal mooie prijzen gepakt. Naast een flink aantal promoties via play-offs zijn dat vijf prijzen die eruit springen:
1954: Winnaar Zilveren Bal ( voorloper van de KNVB Beker )
1959: Winnaar KNVB Beker
1992-1993: Kampioenschap Eerste Divisie ( Toto-divisie )
2008-2009: Kampioenschap Eerste Divisie ( Jupiler League )
2016-2017: Kampioenschap Eerste Divisie ( Jupiler League )
Bekende spelers
In de loop van de jaren heeft een groot aantal bekende mensen de kleuren van VVV verdedigd, op het veld, maar ook daarnaast. We lichten er een zestal uit:
Jan Klaassens
( 1948-1959 en 1964-1967 )
Als zeventienjarige jongen maakte deze speler, afkomstig van de Venlosche Boys, zijn entree in de hoofdmacht van de Venlonaren. Mede door zijn toedoen won VVV in 1959 de KNVB-beker. Jan Klaassens verkaste daarop naar Feijenoord (voor het enorme bedrag van 100.000 gulden). Na enkele kampioenschappen met de Rotterdammers keerde hij terug naar zijn Venlose roots. Klaassens speelde 57 interlands en meer dan 700 officiële wedstrijden.
Herman Teeuwen
( 1951 - 1961 )
Boomlang, meedogenloos en keihard. Enkele kernwoorden die deze spits het best omschrijven. Maar ook voetbalslim, getuige zijn ‘truc’ tijdens de beroemde bekerfinale in 1959. Bij een 2-1 stand nam hij de plaats in van VVV-keeper Frans Swinkels. Hij stopte de strafschop en VVV won uiteindelijk met 4-1. VVV-Venlo opent sinds enkele jaren het voetbalseizoen met een wedstrijd om de Herman Teeuwen Memorial, ter nagedachtenis aan deze clubicoon.
Jeu Sprengers
( 1967 - 1993 )
Bestuurder pur sang. Kwam min of meer per toeval bij VVV terecht als penningmeester en maakte aansluitend meer dan vijftien jaar deel uit van het bestuur als penningmeester en voorzitter. Probeerde de club te laten groeien zonder het familiaire uit het oog te verliezen. Na zijn werkzaamheden bij VVV ging hij aan de slag als voorzitter bij de KNVB om later penningmeester bij de UEFA te worden. VVV-Venlo eert hem door zijn naam aan de bestuurskamer te geven.
Gijs Nass
( 1931 - 1962 )
Na een jaartje VOS maakte de kleine Nass de overstap naar VVV. Tot na zijn veertigste bleef hij de club trouw en hij kende vele successen waaronder de bekerwinst in 1959 en het winnen van de Zilveren Bal in 1954. Ondanks interesse uit binnen- en buitenland speelde hij nooit voor een andere profclub dan ‘zijn’ VVV. Op 87-jarige leeftijd, na een leven vol voetbal, overleed de grote kleine man, die vanaf 1947 aanvoerder was van de Venlose club.
Harrie Heijnen
( 1950 - 1962 en ( 1970 - 1973 )
In de voetsporen van zijn vader Sjang kwam Harrie bij de Venlose club terecht, waar hij furore maakte aan de rechterzijde. De balverliefde Heijnen maakt zijn debuut op zeventienjarige leeftijd in de hoofdmacht. Ook hij maakte deel uit van het team dat de beker wist te winnen in de finale tegen ADO. Deze club was van 1962 tot 1969 zijn thuishaven en ook daarmee wist hij de KNVB-beker te veroveren. Heijnen sloot zijn carrière af bij zijn en onze Venlose trots.
Keisuke Honda
( 2008 - 2009 )
Halverwege seizoen 2007-2008 kwam deze Japanse balkunstenaar naar Venlo. Ondanks zijn inbreng degradeerden de Venlonaren naar de Jupiler League, maar iedereen die hem had zien spelen was het erover eens: dit wordt een hele grote. Dat bleek het seizoen dat volgde al meteen. Aan de hand van Honda werd VVV-Venlo kampioen. En het daaropvolgende seizoen eredivisie maakte hij grote indruk. Zo groot zelfs, dat CSKA Moskou hem al na minder dan twee jaar wegkaapte uit Venlo. Ondanks zijn relatief kort verblijf liet Honda een onuitwisbare indruk achter.