Menu

VVVaria

VVVaria 16-9-2015

Column Marcel Abrahams over Niels Fleuren

Niels Fleuren

De voorbereiding op een voetbalseizoen kent vaste rituelen. De hoop, de verwachtingen, de supporter die roept dat hij geen seizoenkaart meer aanschaft maar dat uiteindelijk toch weer doet, en de traditionele contractverlenging van Niels Fleuren bij VVV.

Niels Fleuren, de anti-held. Illustratief voor zijn status is het enige doelpunt dat hij scoorde in het profvoetbal: tegen HFC Haarlem, een club die inmiddels niet meer bestaat. Toch zijn er meer dan voldoende redenen om met respect te spreken over de Gennepenaar op de linkerflank.

Niels Fleuren is zelden of nooit geblesseerd of geschorst. Hij debuteerde al als 16-jarige in het eerste elftal van VVV, en dat is slechts weinigen gegeven. Inmiddels speelt hij voor het dertiende jaar op rij voor de Koelclub, is hij weer verzekerd van een basisplaats en gaat hij probleemloos richting de 400 duels in het profvoetbal. Recent is hij benoemd tot maatschappelijk ambassadeur van VVV.

Niels Fleuren is voor iedere ploeg in de Jupiler League een nuttige linksback. Natuurlijk laat hij weleens zijn man lopen en natuurlijk dekt hij weleens aan de verkeerde kant, maar welke vleugelverdediger overkomt dat niet? Toegegeven, de Eredivisie is een ander verhaal, maar ook op dat niveau had hij bij VVV vaker wel dan niet een basisplaats. Zijn erelijst is niet verkeerd: twee keer gepromoveerd met VVV (eenmaal als kampioen) en meerdere duels als jeugdinternational. Hoeveel mensen op de tribune kunnen hem dat nazeggen? 

Niels Fleuren is een bescheiden jongen, en wars van uiterlijk vertoon. Een echte Noord-Limburger, een clubman, perfect passend bij het DNA van VVV. Fleuren vermoeit zijn omgeving niet met zinloze weetjes op social media, staat de pers altijd keurig te woord en verzaakt nooit op de training. Fleuren veroorzaakt geen relletjes, zeurt nooit om geld en klaagt nimmer als hij op de bank zit. Daarnaast is hij een intelligente jongen. Hij heeft zijn vwo afgerond, en volgt los van het voetbal opleidingen om straks na zijn loopbaan goed gekwalificeerd de banenmarkt op te gaan.

Niels Fleuren kan nog jaren mee als profvoetballer. Misschien gaat hij een keertje ergens anders kijken, misschien blijft hij voor altijd in De Koel. Na een rijke profloopbaan zal hij geruisloos en probleemloos de burgermaatschappij binnen stappen. Als anonieme werknemer, en niet als bekende profvoetballer. Niels Fleuren zal daar zelf geen enkel probleem mee hebben. Wat hij dan gaat doen, als het voetbaljaar weer begint? Waarschijnlijk een seizoenkaart van VVV kopen.


Marcel Abrahams (Venlo, 1975) werkt als strategisch communicatieadviseur bij Connect Limburg. Daarvoor was hij actief als journalist voor onder andere NRC Handelsblad. In 2002 schreef hij samen met Branko Eijssen het boek ‘Bronsgroen debuut in Oranje- Limburgers en het Nederlands elftal.’ Marcel levert als columnist zo af en toe een bijdrage op deze site.

Deze column werd gepubliceerd op 16 september 2015.

> Column Marcel Abrahams over Günter Netzer

De bijdrage van onze columnist Marcel Abrahams gaat deze keer over clubheld Niels Fleuren...

1950-1959
1960-1969
1970-1979
1980-1989
1990-1999
2000-2009
2010-2019
2020-2029