Menu

VVVaria

VVVaria 6-3-2015

Column Marcel Abrahams over Günter Netzer

Over Günter Netzer is bekend dat hij ooit bijna voor VVV speelde. Afgetest door de club, zo gaat het verhaal. Maar volgens Netzer zelf was hij degene die destijds af zag van een overgang naar Venlo. Columnist Marcel Abrahams over de Duitse voetbalheld...
 
Günter Netzer
 
In 2006 vond het WK Voetbal in Duitsland plaats. In de aanloop naar dat toernooi was ik werkzaam voor NRC Handelsblad, en verbaasde ik me over het feit dat geen enkele Nederlandse krant met Günter Netzer had gesproken. Netzer, de legendarische nummer tien van het swingende Borussia Mönchengladbach uit de jaren ’60 en ’70 en 37-voudig international, was op dat moment de meest prominente en gevreesde voetbalanalist van Duitsland. In heldere taal gaf de zoon van een groenteboer uit Mönchengladbach op televisienet ARD wekelijks zijn mening over trainers, spelers en bestuursleden. Hij had recht van spreken: na zijn succesvolle loopbaan won hij als manager van HSV de Duitse titel en de Europacup I.  De zakelijk sterk onderlegde Netzer was in die periode ook actief als aandeelhouder van Infront, een Zwitserse sportmarketingfirma die gevestigd is in Zug bij Zürich. 
 
Samen met de sympathieke en ervaren NRC-journalist Guus van Holland reisde ik af naar Zwitserland, waar we vrij eenvoudig contact hadden gelegd met het secretariaat van Netzer. De spelbepaler van weleer begroette ons op een wijze die kenmerkend is voor de échte toppers: vriendelijk, beleefd en geïnteresseerd. Uiteraard hadden Guus en ik, beiden afkomstig uit een grensregio en dus bekend met het Duitse voetbal, ons uitstekend voorbereid. We spraken over de kansen van Oranje, de nieuwe stijl van de Duitsers en over passages uit zijn recente biografie ‘Aus der Tiefe des Raumes.’ Netzer ging overal op in, en maakte meermalen duidelijk dat hij zichzelf een zondagskind vond, omdat hij naar eigen zeggen alles te danken had aan het voetbal.
 
Gedurende het gesprek wachtte ik rustig een passend moment af voor een persoonlijke vraag, die niet per definitie te maken had met ons artikel. Mij was namelijk ooit ter ore gekomen dat Netzer op 18-jarige leeftijd gescout was door VVV, maar dat de overgang uiteindelijk afketste. Geconfronteerd met die vraag  stak Netzer enthousiast van wal: "Dat verhaal is volledig waar. Ik was net volwassen, speelde voor amateurclub FC Mönchengladbach en begon een beetje op te vallen. Op een gegeven moment meldde mijn vader dat er een club uit Nederland gebeld had. Dat bleek VVV te zijn. Niet veel later zat ik in hotel Wilhelmina in Venlo aan de koffie met het complete bestuur van VVV. Vóór mij lag een mooi contract, ik hoefde alleen maar te tekenen.” Netzer vroeg bedenktijd, overlegde met het thuisfront en blies de overgang uiteindelijk af. De reden: "Ik wilde op die leeftijd nog niet naar het buitenland. Een vreemde gedachte, want Venlo was twintig minuten rijden met de auto.” 
Uiteindelijk eindigde een vermakelijke en razend interessante middag. Netzer, persoonlijk bevriend met Franz Beckenbauer en een grote fan van Johan Cruijff, maakte een onuitwisbare indruk. Vooral ook, omdat hij zo gewoon was gebleven. Na de afgeketste overgang naar VVV maakte hij niet veel later furore bij Borussia Mönchengladbach, Real Madrid en het Duitse elftal, waarmee hij Europees- en wereldkampioen werd. VVV zou decennia later gelukkig toch nog zijn eigen Netzer krijgen: Japanner Keisuke Honda.
 
Marcel Abrahams (Venlo, 1975) werkt als strategisch communicatieadviseur bij Connect Limburg. Daarvoor was hij actief als journalist voor onder andere NRC Handelsblad. In 2002 schreef hij samen met Branko Eijssen het boek ‘Bronsgroen debuut in Oranje- Limburgers en het Nederlands elftal.’ Marcel levert als columnist zo af en toe een bijdrage op deze site.

Deze column werd gepubliceerd op 1 april 2015.
 
> Column Marcel Abrahams over Bart Carlier

Over Günter Netzer is bekend dat hij ooit bijna voor VVV speelde. Afgetest door de club, zo gaat het verhaal. Maar volgens Netzer zelf was hij degene die

1950-1959
1960-1969
1970-1979
1980-1989
1990-1999
2000-2009
2010-2019
2020-2029